Initiatief van: Art Klaus

Een prachtig industrieel pand, gelegen direct aan het spoor naast Helmond Centraal Station. Groot, groots en met een industriële uitstraling. Een pand dat het verdient om opgeknapt te worden en een eigentijdse invulling te krijgen. Waarom? Omdat het dé sociale en creatieve ontmoetingsplaats wordt in Helmond. De plannen zijn er…

Van Gend en Loos-pand

Industriële look

Er is een ware trend gaande in Nederland: het opknappen van oude, industriële panden. Waarom? Ze hebben een robuuste uitstraling, ze stralen een verleden uit en lenen zich bovendien perfect voor de huidige trend om creatieve en bestaande industrie met elkaar in contact te laten komen. Laten we in Helmond nu ook zo’n pand hebben, en wel: het Van Gend & Loos pand.

Belevingshal

Het plan is om dit pand op te knappen en in te richten als Belevingshal. Food, ambachten, beleving, creatieve industrie, duurzaamheid, etc. De bedoeling is dat het een groot ontmoetingscentrum wordt, een bedrijvigheid waar Helmonders zich tot aangetrokken voelen.

Sociaal innovatieve ontmoetingsplaats

De plannen voor een renovatie liggen op tafel. Men kan aan de slag. Maar met een verbouwing alleen kom je er niet. Aan Stadslab Helmond is gevraagd om mee te helpen aan een onderzoek naar de haalbaarheid en mogelijke invulling van deze Belevingshal. Er moet een concept komen waarin energiezuinigheid, duurzaamheid en gezond voedsel worden gecombineerd met de behoefte aan een natuurlijke inspirerende werkomgeving waar slimme verbindingen worden gelegd. Een gebouw dus waar diverse functies samenkomen en ook opleiding en werkgelegenheid gecombineerd worden. Zo zijn er ook ideeën om activiteiten te ondersteunen, uitgevoerd door werkloze jongeren, in een leerlingen – gezel traject.

Bijdrage Stadslab

  • Meedenken concept, netwerk inzetten, verbindingen leggen
  • Stadslab Helmond stelt een voucher voor haalbaarheidsonderzoek beschikbaar, indien nodig en onder voorwaarde van cofinanciering

Realisatie

  • Juni – juli 2016